Wonen onder het water
Vanwege de beperkte bouwhoogte zit een grootdeel van het woonprogramma onder de waterlijn.
Om in deze ruimten voldoende ruimte te krijgen zijn maatregelen nodig om in deze ruimte voldoende daglicht te krijgen. Dit kan door middel van slimme ramen maar ook door middel van een grote vide in het midden van de boot zoals in woonboot 1. Er ontstaat een centrale ruimte van vijf meter hoog waaraan alle kamers grenzen. De binnenwanden zijn gemaakt van glas om zoveel mogelijk licht binnen te halen.
Waterwoning 2 - Amsteldijk
Centraal voor deze opdracht is efficiënt ruimtegebruik binnen een beperkte ruimte van 20 x 5 x 2,5 meter. De woonboot biedt ruimte aan een gezin met drie kleine kinderen. De slaapvertrekken zijn uitgevoerd als moderne bedsteden. Hierdoor is er ruimte ontstaan voor een extra speelkamer en kleedkamer.
Regelgeving
Ieder stadsdeel in Amsterdam heeft zijn eigen regelgeving. De hoogte van de dakrand ten opzichte van de waterlijn varieert van 2 meter 50 tot 4 meter. Dit bepaald direct de ruimtelijke mogelijkheden van de woonark. Bij woonboot 2 was de maximale hoogte 2 meter 50 maar was er zowel behoefte aan kinderslaapkamers als aan een speelkamer. Dit heeft geleid tot een moderne vorm van bedstedes met een hoogte van 1 meter 30 en een speelkamer die grotendeels onder het wateroppervlak ligt met een normale verdiepingshoogte.
Architect: Martijn Braunstahl
Opdrachtgever: particulier
Adres: Amsteldijk, Amsterdam Ontwerp: 2006